EERSTE HULP BIJ HOUTAANTASTERS

Welke insecten worden door hun uiterlijk of het geluid wat ze maken wel eens verward met Huisboktor of houtworm?

Hieronder een overzicht met een aantal insecten die met regelmaat worden aangezien door hun uiterlijk of geluid voor een huisboktor of houtworm.

Bladpootwants (Lat. Leptoglossus occidentalis)
Bijnamen: Amerikaanse wants, Exotische wants

Nee, de bladpootwants tast geen hout aan. Ze leven van plantensap.

Het beste is om de bladpootwantsen buiten te zetten in de tuin. Als de bladpootwants wordt doodgedrukt of met een vliegenmepper wordt doodgeslagen dan komt er een onaangename, bittere geur vrij.

Uiterlijk

Kever
 • Zwarte kop, rode ogen
 • Donkerrood rugschild met in het midden geel met zwarte vlekken
 • Gemiddeld 20 mm lang
 • Antennes zijn 15 mm lang en rood-oranje van kleur

Gewone Tapijtkever (Anthrenus verbasci L.)
Bijnamen: Museum kever, vodka kever

Nee, tapijtkevers of larve van tapijtkevers tasten geen hout aan.
Ze leven van dierlijke materialen, zoals doden insecten of producten die van dierlijke materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld bouwvilt op isolatiemateriaal waar paardenhaar in verwerkt zit.

Goed stofzuigen en schoonmaken is de beste manier op hinder en schade te voorkomen. Als u te maken heeft met veel overlast spoor dan de bron op en probeer deze te verwijderen. Mocht dit niet afdoende zijn schakel dan een algemene ongedierte bestrijder in op het probleem voor u op te lossen.

Larve

Larve
 • Goudbruin behaard
 • Op het achterste deel van de larve zitten lange haren die als een soort tentdakje in tegengestelde richting tegen elkaar staan
 • Gemiddeld 4 tot 5 mm lang

Kever

Kever
 • Ovaal vormig schild
 • Zwart bruin gekleur met hier en daar wat lichtere rafelige vlekken
 • Kleuren op het schild zijn dof
 • Gemiddeld 3 tot 4 mm lang

Papierwesp (Lat. Vespinae)
Soorten: De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de gewone wesp, de duitse wesp en de hoornaar

De gewone wesp en ook alle andere papierwespen maken een nest uit gekauwde houtvezels. De wespen zijn ook in staat om dit nest van plantenvezels te maken maar vaak zie je de wespen van droog en verwerkt hout eten. Onder de dakpannen worden vaak panlatten aangetast maar in sommige gevallen ook de draagbalken. Tuinhuisjes of ander ongeschilderd hout wordt ook vaak gebruikt. In de meeste gevallen gaat het om niet zichtbare schade echter, als de wespen massaal op dezelfde plek knagen dan kan dit gepaard gaan met zichtbare gaten in het hout en ook met bijkomend zaagsel.

Ja, de gewone wesp komt vaak voor in en rondom het huis. Veel voorkomende plekken zijn onder de dakpannen en in spouwmuren. Vooral als ze onder de dakpannen een nest maken dan is het knagende geluid vaak goed te horen op aangrenzende (slaap) kamers.

Ondanks dat het knagende geluid en de aanwezigheid van zaagsel een vermoeden kunnen geven van houtworm of boktor, is er een makkelijke manier om er achter te komen of het om wespen gaat.

De wespen vliegen namelijk altijd uit om op zoek te gaan naar voedsel en/of bouwmateriaal voor het nest. Deze uitvliegplek is niet altijd direct zichtbaar. Het beste is om buitenshuis te kijken naar de plek waar het geluid vandaan komt en vervolgens de omliggende meters rondom deze plek goed te bekijken. Vaak vliegen de wespen onder de dakpannen naar binnen en naar buiten, meestal allemaal op dezelfde plek. Als het regent of als het slecht weer is dan blijven ze vaak binnen. Het beste is dan ook om op onderzoek uit te gaan op een warmere (zomer)dag.

Bel een proffesionle wespenbestrijder en geef aan waar u de wespen ziet uitvliegen, ga beslist niet zelf het wespennest bestrijden !

Wij kunnen u helaas niet helpen met de bestrijding.

Uiterlijk

Wesp
 • Zwart-geel van kleur
 • Glad en glanzend
 • 17- 22 mm lang