EERSTE HULP BIJ HOUTAANTASTERS

Zelf een meubel met houtworm bestrijden

Het komt regelmatig voor dat er in oude meubels houtworm actief is. De meest voorkomende houtworm noemen we in Nederland de gewone houtworm. In Engeland en Amerika staat deze ook bekend onder de naam “furniture beetle”. Hij wordt zo genoemd omdat hij vaak in meubels voorkomt.
Zelf een meubel met houtworm bestrijden? Er zijn twee manieren om dit zelf uit te voeren.

Bevriezen

Zelf een meubel tegen houtworm bestrijden kan door het meubelstuk in de vriezer te plaatsen. Wanneer het meubelstuk lang genoeg in de vriezer staat dan worden alle stadia (ei-larve-pop-kever) van de houtworm gedood.
Als een meubel klein genoeg is om in een vriezer te plaatsen dan is dit een optie om zo van de houtworm af te komen.

Hieronder een paar punten waar rekening mee gehouden dient te worden:

  • Meubel moet klein genoeg zijn om in zijn geheel in de vriezer te passen
  • De kern van het hout moet een temperatuur krijgen van –22 graden, hiervoor zal de vriezer op –30 graden moeten kunnen vriezen
  • Het meubelstuk moet minimaal 3-4 weken in de vriezer blijven, dit omdat hout goed isoleert en de larven zelf warmte produceren.
  • Door het meubelstuk in te vriezen kan het vochtig worden. Dit kan ervoor zorgen dat het houtmeubel gaat werken (inkrimpen en uitzetten). Dit kan resulteren tot onherstelbare schade aan het meubel.

Chemisch bestrijdingsmiddel

Het is als particulier mogelijk om zelf producten aan te schaffen om hier houtworm mee te bestrijden. Deze zijn zowel online verkrijgbaar als in de bouwmarkt. Houd er wel rekening mee dat zelf houtworm bestrijden om een goede voorbereiding vraagt.

De houtworm bestrijdingsmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn hebben een lager percentage werkzame stof ten opzichte van professionele middelen. Ook is het oplosmiddel vaak van mindere kwaliteit. Echter kunnen deze producten wel gebruikt worden voor het bestrijden van meubels die besmet zijn met houtworm. Het advies is dan wel om het product rijkelijk aan te brengen en de behandeling meerdere malen te herhalen. Alleen zo is het mogelijk om een succesvol resultaat te behalen.

Hieronder een stappenplan om zelf houtworm in een meubel te bestrijden met een chemisch bestrijdingsmiddel.

  1. Het meubel moet vrij zijn van verf, beits, olie en was. Op hiervoor te zorgen is de eerste stap het meubel schuren. Dit schuren moet zorgvuldig gebeuren. Het is belangrijk dat het meubel helemaal blank is zodat een druppel vocht het hout in kan trekken.
  2. Het meubel moet stofvrij gemaakt worden, zodat het bestrijdingsmiddel goed kan intrekken.
  3. Plaats het meubel buiten op een bouwzeil of een stevig stuk wegwerpplastic.
  4. Zorg voor goede persoonlijke bescherming, chemische handschoenen, veiligheidsbril en een halfgelaadsmasker met A2P3 filters.
  5. Breng het middel rijkelijk aan met een spuitbus, verfkwast of plantenspuit.
  6. Zorg ervoor dat elke cm van het meubel verzadigd is met bestrijdingsmiddel, ook de plekken waar geen schade zichtbaar is.
  7. Laat het meubelstuk 1-2 dagen drogen en herhaal het aanbrengen.
  8. Laat het meubelstuk nogmaals 1-2 dagen drogen en herhaal het aanbrengen.
  9. Laat het meubelstuk minimaal 2 dagen buiten luchten onder een afdak of zeil voordat het meubel weer naar binnen gehaald kan worden.

Tip! Bespaar niet op de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Het werken met bestrijdingsmiddelen kan bij verkeerd gebruik gezondheidsproblemen opleveren.

Zelf een ruimte binnenhuis bestrijden

De chemische middelen om zelf houtworm of boktor te bestrijden zijn vaak van mindere kwaliteit dan producten die beschikbaar zijn voor de professionele markt.

Voor het bestrijden van een meubelstuk zijn deze middelen prima te gebruiken. Zit de houtworm in Houten constructies dan is een bestrijding met vrij verkrijgbare producten af te raden.

Professionele houtworm bestrijdingsmiddelen worden alleen verkocht aan bedrijven die hiervoor een vakbekwaamheidsdiploma hebben. Ook de personen die het middel toepassen moeten beschikken over een bewijs van vakbekwaamheid “Beheersing plaagdieren en hout aantastende organisme”. Alle uitvoerende medewerkers van de Houtworm Centrale beschikken over dit bewijs van vakbekwaamheid.

Kiest u er toch voor om constructies zelf te bestrijden, doe dit dan niet bij constructies die u gaat isoleren of verder gaat afwerken. Het is dan namelijk niet zichtbaar of de bestrijding effect heeft gehad. Wacht dan minimaal 1-3 jaar met het isoleren of afwerken van de ruimte zodat ook een niet-succesvolle bestrijding zichtbaar is.

Tip! Gaat u toch zelf een constructie bestrijden, bespaar dan niet op de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Het werken met bestrijdingsmiddelen kan bij verkeerd gebruik of gebrek aan beschermende middelen gezondheidsproblemen opleveren.