EERSTE HULP BIJ HOUTAANTASTERS

Voorbereidingen houtwormbestrijding

Ter voorbereiding van een impregneerbehandeling moeten de volgende voorbereidingen getroffen worden.

Ruimte leeg aanleveren

Bij houtwormbestrijding spuiten we het hout onder lage druk met bestrijdingsvloeistof in. Bij het inspuiten van het hout is er altijd een nevelverlies waardoor er niet heel netjes gewerkt kan worden. Ook spuiten we bij het uitvoeren van een professionele behandeling het hout in tot het verzadigd is. Als hout verzadigd is neemt het geen vloeistof meer op en zal de overige vloeistof van het hout afdruppelen. Dat wil zeggen dat voorafgaand aan de bestrijding de ruimte waar de bestrijding plaatsvindt aan een aantal voorwaarden moet voldoen.

Het is belangrijk dat al het te behandelen hout goed bereikbaar is met een spuitlans. In de meeste gevallen betekent dit dat de ruimte in zijn geheel leeg opgeleverd moet worden voor de aanvang van de werkzaamheden. Het is in overleg ook mogelijk om spullen in de ruimte achter te laten. Die kunnen dan met een stevig plastic afgedekt worden zodat de nevel de achtergebleven spullen niet bereikt. Bij het impregneren van vloeren is dit in alle gevallen niet mogelijk. 

Het te behandelen hout stof- en ragvrij opleveren

Zoals hierboven vermeld spuiten we een bestrijdingsvloeistof op het hout tot het hout verzadigd is. Hout heeft harde en zachte vezels en dus een open structuur. Bij het inspuiten van het hout trekt de bestrijdingsvloeistof in het hout zodat de eventueel aanwezige larven van de bestrijdingsvloeistof eten en doodgaan.

Als er op het hout een laag stof aanwezig  is trekt de vloeistof in het aanwezige stof en wordt het hout onvoldoende verzadigd. Hierdoor is niet te garanderen dat de bestrijding succesvol verloopt. Ook de aanwezigheid van spinnenrag is zeer onwenselijk voor een succesvolle bestrijding. Spinnenrag is erg sterk en onder lage druk bereikt onze bestrijdingsvloeistof onvoldoende het hout.

Het is dus van groot belang dat de ruimte stof- en ragvrij opgeleverd wordt voor de aanvang van de werkzaamheden. In een doorsnee woning houdt dit in dat het houtwerk met een zachte veger afgenomen moet worden en de vloer vervolgens gestofzuigd. In grote constructies is het in de meeste gevallen het makkelijkste om een sterke bladblazer te gebruiken en vervolgens de eventueel mee te behandelen verdiepingsvloer te stofzuigen. 

Houtwerk moet vrij zijn van verf, beits, olie of lak

Hout heeft een open structuur. Daardoor is het gevoelig voor invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld de luchtvochtigheid. In veel gevallen wordt er voor gekozen hout te beschermen tegen die invloeden van buitenaf. Dat doen we door het hout te bewerken zodat de open structuur dicht wordt gezet zodat er niks meer in het hout kan trekken. Hierdoor blijft de structuur van het hout behouden.

Helaas maakt die bewerking een succesvolle bestrijding tegen houtaantastende insecten in de meeste gevallen zeer lastig. Om onze vloeistof in het hout te laten trekken is het noodzakelijk dat het hout ontdaan is van bovenstaande behandelingen van het hout. De beschermlaag weerhoudt onze vloeistof van het intrekken in het hout. In overleg kan er gekozen worden om balken te injecteren. In deze gevallen is het niet nodig om het hout kaal te maken voor bestrijding. 

Onze ervaring leert ons dat in verreweg de meeste situaties de te behandelen constructie kaal gemaakt dient te worden voor het afleveren van 10 jaar garantie op de bestrijding. 

Waarom biedt de Houtworm Centrale standaard geen voorbereidingswerkzaamheden aan?

Helaas kunnen we geen voorbereidingswerk uitvoeren. Dit heeft te maken met ons concept. De Houtworm Centrale werkt landelijk en staffelen het afspraken in een bepaalde regio op één dag. We weten exact hoe lang we met een bepaalde klus bezig zijn en hierdoor ook hoe laat we bij de volgende klant kunnen zijn. Hierdoor kunnen we efficiënt werken en de concurrerende prijzen garanderen.

Voorbereidende werkzaamheden zijn geen specialistisch werk en ook moeilijk om in te schatten hoe lang de werkzaamheden in beslag zullen nemen. Wij verliezen dus zo onze flexibiliteit en de mogelijkheid om de werkzaamheden tegen de scherpste prijzen aan te bieden.