Eerste hulp bij houtaantasters

Hoe kunt u houtworm of boktor herkennen?

Hoe kunt u houtworm of boktor herkennen? Met het tijdig herkennen van houtworm of boktor kunt u erger voorkomen. Wanneer u het probleem signaleert kunt u kijken wat u zelf kunt doen of de hulp inschakelen van een deskundige die de houtworm of boktor kan verwijderen. Lees daarom goed hier de tips hoe u het kunt herkennen.

Wat zijn plekken waar u houtworm kunt vinden?

Het woord ‘houtworm’ zegt het al: het beestje bevindt zich graag in hout. Dit kan een meubelstuk zijn maar bijvoorbeeld ook een deur of raamkozijn. Ga vooral op zoek naar houten constructies. 

Inspecteer de volgende plekken waar houtworm of boktor kan zitten:

  • Trappen
  • Deuren
  • Raamkozijnen
  • Meubels
  • Houten vloeren
  • Balken
  • Brandhout
  • Manden
  • Kisten
  • Houten schuur / tuinhuisje

Houtworm herkennen: zoek naar larven!

U kunt het zich misschien niet voorstellen, maar houtworm kan jarenlang onopgemerkt in uw meubels of uw ander hout zitten. Dit komt omdat larven wel vijf jaar oud kunnen worden voordat ze uitvliegen. Vooral in ruimtes waar mensen niet vaak komen kan het nog wel eens laat worden ontdekt. Dan kunt u het uiteraard ook niet herkennen. Denk aan zolders, bergingen of kruipruimtes. Controleer en inspecteer daarom regelmatig alle plekken waar hout aanwezig is. Pak een loep en ga op zoek naar larven. Op die manier kunt u tijdig houtworm of boktor herkennen.

Herkennen door gaatjes in het hout

De meest eenvoudige manier om houtworm te herkennen is door te kijken of er gaatjes in houten constructies of in spullen zitten. Wanneer er ronde gaatjes van gelijke grootte te zien zijn, dan is de kans groot dat het om houtworm gaat. Een gewone houtworm maakt gaatjes van één tot twee millimeter. Een grote houtworm maakt wel gaatjes van twee tot vier millimeter.

Herkennen van houtworm of boktor door geluid

Wanneer u houtworm probeert te herkennen door houten objecten en constructies te inspecteren en uw aandacht wordt getrokken door een geluid, dan kan dat een signaal voor houtworm zijn. Lijkt het geluid op een zacht geknaag? Dan is de kans sterk aanwezig. Dit geluid ontstaat wanneer de larven van het hout aan het smikkelen zijn.

Ligt er zaagsel op de grond?

U kunt houtworm of boktor ook herkennen doordat u zaagsel op de grond ziet liggen. Heeft u geconstateerd dat er gaatjes in het hout zitten en ligt daaronder zaagsel? Dan kan dit namelijk boormeel zijn. Boormeel komt vrij wanneer larven aan het hout knagen. Wat kunt u doen? Leg een velletje papier onder het gaatje en kijk een week later of er nieuwe zaagsel is bijgekomen. Zo ja, dan is de kans erg groot dat u te maken heeft met houtworm.