Eerste hulp bij houtaantasters

Boktor Bestrijden

Boktor bestrijden: dit komt erbij kijken

Boktor bestrijden is erg belangrijk wanneer er boktor zit in de houten voorwerpen in je huis. Boktor kan namelijk erg veel schade veroorzaken. De houtaantaster legt namelijk een heel gangenstelsel aan in jouw houten voorwerpen. Met als gevolg dat dingen kapot gaan en draagkracht van houten delen verslechtert. Met een goede boktorbestrijding kun je al deze problemen voorkomen.

Wat is een boktor?

Een boktor is een insect dat zich met alle liefde door hout boort. De boktor is niet gevaarlijk, maar de larven van het beestje zijn wel een enorme bedreiging. Deze kunnen enorme schade veroorzaken aan houten delen in jouw huis. De boktor komt in Nederland in zeer veel woningen voor. 

Hoe ontstaat schade zonder boktorbestrijding?

Doordat de boktor ontzettend veel eitjes legt ontstaat het probleem in jouw hout. Boktorbestrijding kan dit probleem in een zo vroeg mogelijk stadium tegengaan. De larven die uit de eitjes komen hebben ongeveer 10 jaar nodig om volwassen te worden. Het volwassen worden gebeurt door zich flink te voeden met hout. 

Dit betekent dus wanneer je boktor in jouw houten delen hebt, dan het hout flink wordt opgegeten. Met als gevolg onherstelbare schade aan de houten delen, zoals meubels, balken, vloeren en ander hout. De boktorlarven leggen complete gangenstelsel aan in het hout. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties, omdat het hout zwakker wordt en de draagkracht verloren gaat. Houten delen kunnen dus naar beneden komen en volledig stuk gaan. 

Waarom zo snel mogelijk voor boktor bestrijden kiezen?

Het bestrijden van boktor is zeer belangrijk wanneer je ontdekt dat er boktor in het hout van jouw huis zit. Kom dan meteen tot actie. Wacht je langer, dat wordt de schade ook groter. Boktorbestrijding kan jouw eigendommen nog redden. Lees hier hoe je houtworm of boktor kunt herkennen

De boktorlarven knagen zich snel een weg door alle houten delen en constructies. Je kunt dit goed zien daar de vele gaatjes in het hout. Of een borend geluid dat uit het hout komt. Een andere indicatie is boormeel dat je bij het hout ziet liggen. Met boktor of houtworm bestrijden kun je er in een vroeg(er) stadium bij zijn om erger te voorkomen. 

Hoe kun je de boktorbestrijding het beste aanpakken? 

Boktorbestrijding dient dus in een zo vroeg mogelijk stadium plaats te vinden. We weten het: vaak heb je niet eens door dat er al jaren boktor in je hout zit. Zodra je het merkt, is het snel tijd om dit aan te pakken. Het bestrijden van boktor is niet eenvoudig. We adviseren daarom ook zeker om een professioneel bedrijf het werk te laten doen, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Het is zeer belangrijk dat boktor goed wordt bestreden. Dat geldt dus voor alle eitjes, boktorlarven als de boktor(ren) zelf. Daarnaast weet je met een professionele boktorspecialist of je definitief van alle boktorproblemen af bent en geen risico loopt op een nieuwe besmetting met boktor. 

Verschillende technieken boktorbestrijding

Er zijn diverse technieken om boktor te bestrijden:

  • een oppervlaktebehandeling
  • de heteluchtmethode
  • een injectietechniek

Bij oppervlaktebehandeling wordt door de boktorspecialist een speciaal bestrijdingsmiddel gebruikt. Dit trekt in het hout en doodt uiteindelijk de boktor die zich in het hout bevindt. Een ander voordeel van dit bestrijdingsmiddel is dat opnieuw boktor en aantasting van het hout tijdens de eerste vijf jaren niet mogelijk is.

Lees hier meer over de kosten voor houtworm of boktor bestrijden.

Bij de heteluchtmethode gebeurt het volgende: de ruimte waar het boktorprobleem zich voordoet wordt afgesloten. Vervolgens wordt met een warmtepomp de temperatuur in de ruimte flink verhoogd. De larven van de boktor kunnen niet tegen deze temperaturen waardoor ze afsterven. 

Bij de injectietechniek wordt gekeken naar alle gangenstelsels en gaten die boktorlarven hebben achtergelaten. Als dit is gedaan dan worden alle boorgangen met een bestrijdingsmiddel geïnjecteerd. De boktor en de larven gaan dood door dit bestrijdingsmiddel.